Potpisan Ugovor sa Ambasadom Slovačke

 

 

Dana 17. Septembra, u Ambasadi Slovačke Republike, u Podgorici potpisan je Ugovor o pružanju pomoći na planu povećanja strukturnih kapaciteta Kajakaškog kluba Morača, u cilju pripreme i opremanja "Specijalne jedinice za pomoć i evakuaciju stanovništva u slučaju elementarnih nepogoda i poplava", koja je formirana u okviru Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednost Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

U ime Slovačke Republike ugovor je potpisao Njegova ekselencija František Lipka, ambasador Slovačke Republike u Podgorici, a u ime kajakaškog kluba Morača, predsjednik Upravnog odbora kluba gospodin Đorđije Vukčević.

 

Oblast konkretnog projekta koji je sa svoje strane podržala Slovačka Republika predstavlja izgradnja i povećanje strukturnih kapaciteta Kajakaškog kluba Morača kroz organizaciju niza aktivnosti na  pripremi i opremanju "Specijalne jedinice za pomoć i evakuaciju stanovništva u slučaju elemenrarnih nepogoda i poplava" i preduzimanja mjera bezbjednosti na planu zaštite od utapanja prilikom bavljenja  sportovima na vodi.

 

Ambasada Slovačke Republike u Podgorici  ponudila je mogućnost pružanja  podrške manjim projektima, koji zahtevaju više fleksibilnosti kao i namjeru podsticanja razvojne saradnje, u skladu sa prioritetima Slovačke razvojne pomoći i podrške Crnoj Gori.

 

Neophodnost postojanja ovakve jedinice mogla se uočiti nedavno. Velike bujice, čiji je nivo nezapamćen u poslednjih 20 godina, pričinile su znatne štete stanovništvu koje je locirano u neposrednoj blizini Podgorice, na Skadarskom jezeru na rijeci Morači, rijeci Zeti,  duž obale rijeke Bojane kao i na Rijeci Crnojevića i a slična situacije je  bila i na sjeveru na rijeci Lim i Plavskom jezeru. Reakcija cjelokupnih snaga države je bila prilično stihijska i uglavnom neblagovremena zbog nepostojanja opremljenih ekipa za pomoć i evakuaciju stanovništva u slučaju elemenrarnih nepogoda i poplava. Kako  u ovom trenutku Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost nije u mogućnosti da izdvoji finansijska sredstva za opremanje ove jedinice postoji realna mogućnost da i ove godine reakcija na poplave bude slična kao i prethodne jer je previše rizično poslati neopremljenu jedinicu na intervenciju.

 

Uvažavajući činjenicu da sve relevantne strukture ove države ulažu maksimalne napore na planu adekvatne pripreme da se u budućnosti reaguje preventivno Kajakaški klub Morača iz Podgorice je potpisao Ugovor o saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i civilnu bezbjednost koim je predviđeno formiranje “Specijalne jedinice za pomoć i evakuaciju stanovništva” za slučajeve elementarnih nepogoda i poplava.

 

 

Glavne aktivnosti Projekta obuhvataju:

 

·         izradu strateškog i akcionog plana aktivnosti na pripremi i opremanju „Specijalne jedinice za pomoć i evakuaciju stanovništva u slučaju elemenrarnih nepogoda i poplava, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije i civilnu bezbijednost,

·         otklanjanja posljedica od poplava i najneophodnijih popravki u i na objektu kluba koje su potrebne za bezbjedno skladištenje i čuvanje opreme za "Specijalne jedinice za pomoć",

·         kupovina nekoliko najneophodnijih posebnih kajaka za opremanje „Specijalne jedinice za pomoć“,

·         kupovina najpotrebnije sigurnosne opreme: odijela, špricdeka, kaciga i sigurnosnih prsluka kao i opreme za prevoz kajaka,

·         organizacija obuke "Specijalne jedinice za pomoć", tokom jeseni 2011. godine prije kišnog perioda sa ciljem podizanja motivacije članova kluba za prijavljivanje u sastav ove jedinice i promocije boravka u prirodi i zdravih stilova života kroz popularizaciju kajakinga kao sporta,

·         promovisanje akcija vezanih za zaštitu životne sredine, kajaking i promocija preduzimanja mjera bezbjednosti na planu zaštite od utapanja prilikom bavljenja  sportovima na vodi.

 

Veći dio projekta realizuje se u Podgorici, na rijeci Morači i rijeci Zeti, jedan dio projekta realizuje se na Skadarskom jezeru, na rijeci Bojani, Rijeci Crnojevića i Bokoktorskom zalivu a manji dio na sjeveru Crne Gore, na rijeci Lim i Plavskom jezeru.

 

Nakon potpisivanja ugovora, predsjednik Upravnog odbora kluba gospodin Đorđije Vukčević, zahvalio se na podršci koju Slovačke Republika pruža projektu  opremanja Specijalne jedinice. Ovaj prijateljski gest veoma pozitivno utiče kako na preduzimanje mjera bezbjednosti na planu zaštite od utapanja prilikom bavljenja  sportovima na vodi, tako i na promovisanje akcija na planu zaštite životne sredine, zdravlja građana, indirektnu afirmaciju kajakinga kao sporta.