Kajak

Kajak - kanu

Posted by kkmoraca on April 18, 2011 at 7:51 AM

Moderni kajaci napravljeni su od karbona, kevlara ili njihove kombinacije vlakana ili platna impregniranih poliesterskim ili epoksidnim smolama. Zbog toga su veoma lagani i izuzetno čvrsti.


Kajak je sportski čamac sa krmom, u kome takmičar sjedi u uskom otvoru, nogama oslonjenim na prečagu ispod gornjeg svoda-palube čamca. Palica za upravljanje nalazi se izmedju stopala. Čamac se pokreće veslom koje ima lopatice sa obje strane drške.

     

Dimenzije:

K-1
jednosjed
K-2
dvosjed
K-4
četverac

dužina

5.20 m

6.50 m

11.00 m

težina

12 kg

18 kg

30 kg


Kanu je, za razliku od kajaka, čamac otvorenog tipa, rombičnog oblika, bez krme, u kome takmičar kleči na jednom koljenu oslanjajući se drugim stopalom o pod čamca. Čamac se pokreće veslom sa jednom lopaticom otiskujući se o vodu samo sa jedne strane čamca.

    

Dimenzije:

C-1 jednoklek


C-2 dvoklek


C-4 četvoroklek

 dužina

 5.20 m

 6.50 m

 9.00 m

 težina

16 kg

20 kg

30 kg

 Moderni kajaci za sprint


Carbon/Kevlar Epoxy Vacuum Ova konstrukcija je namijenjena za spuštanje niz rijeku, maratonske trke i kajak na moru. Glavne karakteristike su čvrstina i otpornost na udare.


Carbon/Kevlar HoneyComb Vacuum Heat Cured  - Otporan na svjetlost i sunčevu toplotu. Ova konstrukcija je specifično namijenjena za  maratonske trke. Glavne karakteristike su lakoća i čvrstina.


Carbon Foam Epoxy Vacuum Heat Cured - Otporan na svjetlost i sunčevu toplotu. Ovaj metod izrade je već dokazao svoj potencijal i postao jedna od najpopularnijih konstrukcija. Ova konstrukcija je krajnje otporna i čvrsta pa je kao takav izvanredan kajak kako za sprint, obuku, tako i za takmičenja.

 ( www.mar-kayaks.pt )

 

Categories: Moderni kajaci