Kajak

Kajak kroz istoriju

Posted by kkmoraca on April 18, 2011 at 7:33 AM

(škola kajaka 4)


Škotski advokat John MacGregor se smatra ocem današnjeg kajakaštva. On je 1865. konstruisao prvi turistički kajak na osnovu opisa eskimskih kajaka i bio prvi promoter kajakaštva u svijetu. Kajak je nazvao Rob Roy, po junaku istoimenog romana Waltera Sccota, pa će se to ime koristiti godinama kasnije za sve čamce tog oblika i svrhe, kako u Evropi, tako i u Americi. 

Kajak se pokreće veslom koje ima lopatice na obje strane drške, a kanu kratkim veslom sa jednom lopaticom.
Prvosagrađeni kajak bio je dug 457 cm i širok 76 cm, po dimenzijama sličan današnjim divljovodaškim kajacima. Takav jedan kajak, konzerviran, čuva Royal Canoe Club u Engleskoj (prva kajakaška regata održana je 1867. na Temzi u organizaciji ovog kluba), najstariji kajakaški klub na svijetu, osnovan davne 1866.god. A 1871.god. osnovan je New York Canoe Club, gdje se po uzoru na indijanske čamce prave kajaci koji se pokreću veslom sa jednom lopaticom. Čamci su nazvani Canadian i već od 1879. god. se javljaju i u Evropi. Od 1936. godine kajak je olimpijski sport. 


Uporedo sa promjenom čamaca, mijenjala su se i pravila pod kojima su se takmičenja odvijala. U početku su vožene dvije vožnje i računao se samo bolji rezultat. Kasnije su se vremena dvije vožnje sabirala, staza je skraćivana, dodavani su kazneni bodovi. Jedna od 6 tehničkih disciplina je i slalom. Prvo takmičenje priređeno je 1932. godine u Švajcarskoj, po uzoru na skijaška takmičenja. Pravi bum slalom je doživio 1955. godine kada su platnene i drvene čamce zamijenili čamci od plastičnih masa. 

Postoji teorija da svaki vodeni tok ima traku širine oko 60 cm. gdje voda teče najbrže. Takmičari treba da što duže ostanu u toj struji kako bi ostvarili dobar rezultat.

Kajak na mirnim vodama je sport brzine, snage i izdržljivosti, gdje se rivali takmiče rame uz rame na vodama koje ne teku. 1993. godine došlo je do razdvajanja sprinterskih disciplina, tako da se danas posebno održavaju takmičenja u sprintu, a posebno u maratonu - sa savladavanjem kopnenih prepreka, na distancama preko 30 km. Pri nailasku na kopnenu prepreku (port), takmičari moraju da izađu iz čamca i isti prenesu preko prepreke (koja može biti dugačka i 100-tinjak metara). 

U programu svjetskih i evropskih šampionata i nacionalnih takmičenja nalaze se discipline: kajak jednosed i dvosed na 500 i 1000m, četverac na 1000m, jednokleku i dvokleku na 500 i 1000 m, jednosed, dvosed, četverac, jednoklek, dvoklek i četvoroklek na 200 m, četverac i četvoroklek na 500m. i četvoroklek 1000m. 

http://www.breeze.rs/

Categories: Skola kajaka